Els actes

LA VETLLA DE PREGÀRIA

El dissabte abans de la Festa Major, des de l’any 2011, l’ermita de la Mare de Déu de la Riera acull una vetlla de pregària que aplega un bon nombre de devots per tal de preparar-se per celebrar aquests dies de celebració.

l’arribada de la mare de déu de la riera

És l’acte més multitudinari de tota la Festa Major, i conserva plenament el seu sentit religiós i de devoció mariana. Té lloc la vigília del dia central, el dia 7 de setembre a dos quarts de deu del vespre.

La processó surt des de l’església parroquial. Una gernació, il·luminant el camí amb els típics fanalets, puja fins a l’ermita resant el Sant Rosari. A l’arribar al santuari, un sacerdot saluda, en nom del poble fidel de les Borges, Maria i, seguidament, es canta la Salve Regina gregoriana. Un cop finalitzada, la imatge de la Mare de Déu de la Riera, sobre el seu tabernacle, baixa de l’ermita fins a la plaça i, en aquest moment, el ball de diables inicia la crema de carretilles, encapçalant la processó de retorn a les Borges.

Abans d’entrar a la vila, la Mare de Déu de la Riera és col·locada sota tàlem, un privilegi que tenen poques imatges marianes. A l’entrar a la plaça de Sant Antoni, és rebuda enmig d’una gran ovació. En aquest indret, la processó s’atura i té lloc la rebuda de la Mare de Déu. En primer lloc, l’alcalde de la vila fa entrega de la vara de comandament a Maria, nomenant-la alcaldessa d’honor durant la seva estada a la població. A continuació, una personalitat convidada efectua el parlament de benvinguda a la Mare de Déu i, finalment, el Cor Parroquial interpreta la Salve Regina del mestre Josep Sancho i Marraco amb acompanyament d’orquestra.

La processó segueix el seu curs fins al passeig de l’Hort del Dasca, on es torna a aturar i es dispara un gran castell de focs en honor a la Verge de la Riera. Un cop finalitzat, la processó segueix fins a la plaça de l’Església, on els diables acaben de cremar les darreres carretilles i s’encén la capelleta de foc amb la imatge de la Mare de Déu.

Ja a l’interior del temple, centenars de persones passen per davant de la Mare de Déu de la Riera en un emotiu besamans.

EL DIA DE LA FESTA MAJOR, LA NATIVITAT DE LA MARE DE DÉU

La jornada central se celebra el dia 8 de setembre, solemnitat de la Nativitat de la Mare de Déu. Al migdia, l’església parroquial s’omple de gom a gom en l’Ofici solemne concelebrat.

Es tracta d’una celebració molt emotiva i viscuda, en la qual el Cor Parroquial interpreta, com a mínim des de l’any 1906, la Missa Pontificalis de Lorenzo Perosi amb acompanyament orquestral.

A la tarda té lloc el Cant de Vespres i, seguidament, se surt en processó solemne pels carrers principals de la vila. A la plaça de la Font, el Cor Parroquial interpreta, com el dia anterior, la Salve Regina de Sancho i Marraco. Finalment, la processó culmina amb el retorn a l’església i el besamans.

Aquest és l’únic dia de l’any en què la imatge romànica de la Mare de Déu de la Riera surt de la seva cambra cuirassada de la capella del Santíssim i presideix l’Altar Major, durant la missa, i a la tarda surt en processó.

LA NOVENA I EL RETORN A L’ERMITA

La Mare de Déu de la Riera és retornada al seu santuari el diumenge més a prop del 17 d’octubre, dia en què, el 1954, hi va ser traslladada amb motiu de la reconstrucció del santuari.

Els nou dies previs a la tornada, se celebra la Novena, amb nou predicadors que ens acompanyen al llarg dels moments més importants de la vida de Maria.

El dia del retorn, al matí hi ha la pregària de la Novena a l’església i, seguidament, se surt en processó pels carrers del poble i cap a l’ermita, on se celebra una missa a la plaça.