L’ermita de la Mare de Déu de la Riera, a les Borges del Camp (Baix Camp), és una de les joies modernistes del nostre Camp de Tarragona. Es tracta d’un dels pocs temples modernistes de l’arxidiòcesi de Tarragona, obra de Francesc d’Assís Berenguer, deixeble i col·laborador d’Antoni Gaudí.
Aquesta ermita és setial de la Mare de Déu de la Riera, una imatge romànica del segle XIII. Per motius de seguretat, però, la talla original és venerada a la Parròquia de l’Assumpció, en una capella on és protegida amb totes les garanties. A l’ermita, però, s’hi venera una fidel reproducció de l’escultor tarragoní Eustaqui Vallès.
L’ermita té unes característiques arquitectòniques, espirituals i devocionals que la fan única. A tot això, ja s’hi pot sumar la signatura d’un personatge clau en la cultura catalana de la segona meitat del segle XX i, evidentment, del nostre segle XXI.
El dia 5 de maig de 2023 quedarà gravat a la història del nostre santuari per una efemèride, fins al moment, única arreu de Catalunya. La ninotaire catalana Pilarín Bayés va inaugurar, a la nostra ermita, la primera Petita Història en gran format de Catalunya. Ja des de l’any passat, l’ermita de la Mare de Déu de la Riera comptava amb la seva Petita Història, el llibre de la popular col·lecció amb centenars d’històries il·lustrades per Bayés.
Durant la inauguració d’aquest gran mural, que inclou totes les pàgines del llibre, la ninotaire el va definir com «un gran llibre a l’aire lliure». De fet, és aquesta la idea. Atreure, per una banda, les famílies de les Borges perquè puguin explicar als seus infants la història de la nostra ermita in situ i amb les simpàtiques il·lustracions de la Pilarín.
Però, per altra banda, la creació d’aquest espai, de moment únic al país, a la nostra ermita de la Mare de Déu de la Riera també respon a la voluntat d’atreure persones que, interessades per l’obra de la Pilarín, descobreixen aquest bonic santuari voltat d’olivers i xiprers.
Ho va dir la Pilarín Bayés: «Totes les ermites ja fan cara d’ermita, són molt senzilletes. I aquesta va tenir un arquitecte modernista que s’hi va fer molt, i també diu molt dels qui la vau encarregar». Efectivament, és molt més que una petita ermita. És un santuari ple de sentiment que acull Santa Maria de la Riera, «una marededéu romànica i somrient», a la qual els borgencs acudim amb fe i devoció.
Reportatge de Canal Reus TV sobre els murals