La Festa Major

L’any 2010, la Generalitat de Catalunya va declarar la Festa Major en honor de la Mare de Déu de la Riera de les Borges del Camp com a Festa Tradicional d’Interès Nacional. Aquesta important distinció es deu, especialment, a l’acte més emotiu de la festa, l’Arribada de la Mare de Déu de la Riera. De fet, la distinció d’aquesta festa adquireix un relleu especial en ser una de les dues úniques celebracions marianes de l’arxidiòcesi de Tarragona que han estat reconegudes oficialment per la seva rellevància. L’altra, però, es tracta d’un festa que només es produeix cada deu anys, les Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls, i que té la categoria de Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

Una festa d’un poble de poc més de 2.000 habitants que, aquest dia, s’aboca massivament al carrer per a traslladar la imatge de la Mare de Déu de la Riera des de la seva ermita modernista fins a la vila. Es tracta, indiscutiblement, del moment més emotiu de l’any per a tots els borgencs. És una festa en què s’hi barreja la devoció mariana amb les tradicions populars del territori. Un ball de diables històric que intenta impedir l’arribada a la vila de la Mare del Creador. Un cant uníson del seu poble fidel i una entrega de l’autoritat simbòlica però carregada de significat.

Una festa que any rere any esperem i anhelem viure. Una festa que preparem amb goig i respecte i que vivim amb moments molt intensos, dels que posen la pell de gallina. L’emoció d’arribar al santuari i veure la nostra patrona, riallera, que espera els seus fills; l’olor de pólvora que travessarà camps d’olivers i omplirà els carrers de la vila; les llàgrimes de molts borgencs que cauran quan, amb la plaça de Sant Antoni plena a vessar, farà entrada Maria sota tàlem i serà rebuda amb els cors oberts i els cants al cel; i la veneració solemne de centenars de persones, diables inclosos, que es postraran als seus peus per a encomanar-s’hi.

Així és la nostra Arribada de la Mare de Déu de la Riera. Un vespre intens i carregat de devoció, tradició, emocions i sentiments.